Smary, smary i łożyska klasy spożywczej

Istnieje wiele różnych rodzajów środków smarnych do żywności, które mogą być stosowane w przemyśle spożywczym i napojów. Środki smarne klasy spożywczej, do zakładów spożywczych, wymienione w wykazie FDA, z certyfikatem NSF - lista jest ogromna, a przebrnięcie przez najlepsze praktyki i normy oraz różnorodną terminologię może być przytłaczające.

Eliminowanie nadmiernego tarcia i generowania ciepła poprzez utrzymywanie właściwego smarowania jest niezbędne do sprawnego działania łożysk tocznych i maszyn wirujących. Wydajność i bezpieczeństwo stworzone przez wybór odpowiednich środków smarnych i łożysk klasy spożywczej oznacza większy zysk dzięki zwiększonej niezawodności sprzętu i zmniejszeniu przestojów linii produkcyjnej.

Praca, wykorzystanie części zamiennych i zużycie energii są uzależnione od utrzymania właściwego programu smarowania. Czas pracy menedżera ds. konserwacji można zmniejszyć poprzez wydłużenie okresów pomiędzy kolejnymi smarowaniami. Prawidłowo nasmarowane komponenty będą trwalsze, a zatem można również zmniejszyć zużycie części zamiennych. Wreszcie, stosowanie wysokiej jakości specjalnych środków smarnych do żywności pomaga zwiększyć wydajność energetyczną w odniesieniu do eksploatacji zakładu, jak również zwiększyć wydajność maszyn.

Smary spożywcze

Przemysł przetwórstwa żywności i napojów jest drugim co do wielkości przemysłem wytwórczym w Kanadzie, z dostawami w 2014 roku o wartości ponad 105,5 miliarda dolarów. Jest największym pracodawcą produkcyjnym w kraju i zapewnia zatrudnienie dla ponad 246 000 Kanadyjczyków.

Praca z wieloma organami regulacyjnymi stanowi unikalny zestaw wyzwań, oprócz zapewnienia pracownikom bezpiecznej przestrzeni roboczej do produkcji higienicznych towarów, dlatego zapewnienie sprawnego działania zautomatyzowanego i złożonego sprzętu ma kluczowe znaczenie. Skuteczny inżynier ds. utrzymania ruchu w branży spożywczej i napojów wie, że aby sprostać temu zadaniu, potrzeba czegoś więcej niż tylko odpowiednich maszyn.

Rodzaje środków smarnych i zalecenia

Istnieją różne klasy środków smarnych, które można stosować w zależności od ich zastosowania. W przypadku środków smarnych do żywności istnieją trzy klasy.

  1. Smary klasy spożywczej H1 są odpowiednie w takich sytuacjach maszynowych, jak puszkowanie, butelkowanie, chłodzenie, gotowanie, krojenie i obieranie. Można je również znaleźć w przekładniach maszyn, napędach łańcuchowych i przenośnikach taśmowych. Eliminują one potencjalne zanieczyszczenie substancjami niebezpiecznymi, zachowując przy tym optymalną wydajność urządzeń. Środki smarowe tej klasy są fizjologicznie obojętne, bezwonne i bez smaku, dzięki czemu spełniają wszystkie przepisy dotyczące żywności i nadają się idealnie do nieuniknionego kontaktu z produktami spożywczymi o stężeniu do 10 ppm.
  2. Środki smarowe H2 mogą być również stosowane w zakładach, które produkują i przetwarzają produkty spożywcze, ale tylko w sytuacjach, w których nie będzie kontaktu z żywnością. Najczęściej można je znaleźć na częściach maszyn w systemach zamkniętych.
  3. Środki smarne H3 są używane w bezpośrednim kontakcie z produktami spożywczymi i mogą być używane do tworzenia produktów jako "oleje jadalne". Są one bezpieczne do spożycia przez ludzi i często są to oleje takie jak sojowy, kukurydziany lub słonecznikowy. Są one również używane do czyszczenia maszyn lub pomagają zapobiegać rdzewieniu takich elementów, jak taśmy przenośników, wózki i haki.

Poza tymi trzema klasami można znaleźć produkty takie jak:

  1. H3G to smar pochodzenia spożywczego, który oferuje niski moment obrotowy, doskonałą odporność na wodę i minimalny wyciek. Może być stosowany do temperatury 90C i można go znaleźć w zakładach produkujących żywność Halal i Kosher.
  2. Smar KPM jest zwykle zalecany do zastosowań w wysokich temperaturach do 230C, i będzie trwać 5x dłużej niż smary fluorowe.
  3. Smar Molded-Oil jest odpowiedni do środowisk korozyjnych i zanieczyszczonych pyłem. Zapewnia stały dopływ środka smarnego do powierzchni elementów tocznych bez konieczności ponownego smarowania. Zapobiega również wyciekom z łożysk, idealny dla zakładów wymagających wysokiego poziomu higieny i warunków sanitarnych.
  4. ELP (extreme lubricant penetrant) to nowy biologiczny środek smarny ogólnego przeznaczenia. Ten wysokowydajny środek smarny i penetrant ulega biodegradacji i jest na bazie soi. Jest produkowany z naturalnych olejów z nasion i wybranych dodatków, aby zapewnić doskonałą wydajność przy niskim wpływie na środowisko.

Zastosowanie łożysk w produkcji żywności i napojów

Kolejnym ważnym aspektem konserwacji żywności i napojów jest wybór łożyska. Łożysko z odpowiednim środkiem smarnym zmniejszy tarcie między częściami wewnętrznymi i zapobiegnie tarciu metalu o metal. Zmniejszy to zużycie i korozję, co spowoduje dłuższe użytkowanie. Łożyska stosowane wewnątrz maszyn muszą być odporne na rdzę, ciągłe zmywanie i utrzymywać właściwe smarowanie, aby uniknąć awarii sprzętu i zanieczyszczeń w innych częściach maszyny i zakładu.

Zaleca się stosowanie łożysk, które są uszczelnione na całe życie, aby uniknąć konieczności ponownego nakładania smaru. Łożyska ceramiczne nie reagują na zmiany temperatury, nie wyciekają z nich smary ani nie korodują z upływem czasu, w związku z czym są zalecane do stosowania w gorących i zimnych aplikacjach.

Pytania, które należy zadać przy zakupie smarów i łożysk przeznaczonych do kontaktu z żywnością:

  • - Gdzie to będzie wykorzystywane?
    • - obszar przygotowawczy, używany w strefie aplikacji gorących lub zimnych, lub w ramach wcześniejszego przetwarzania i pakowania?
  • - Czy jest tam nadmierna wilgoć i zanieczyszczenie?
  • - Czy występują żrące środki czyszczące?

Proaktywne zarządzanie smarowaniem

Stworzenie odpowiedniego planu zarządzania smarowaniem może pomóc w zmniejszeniu tarcia, nadmiernego wytwarzania ciepła, uszkodzeń łożysk i uszczelek. Zwiększy to niezawodność produkcji, poprawi wydajność i zmniejszy bieżące koszty konserwacji. Podjęcie właściwego wyboru smarowania będzie skutkować sukcesem lub porażką sprzętu, ale trudno jest podjąć takie decyzje ze względu na szeroką dostępność środków smarnych.