Informacje o chłodziarkach glikolowych

3 najczęściej zadawane pytania dotyczące glikolowych systemów chłodzących

Czy powierzono Ci zadanie przeprowadzenia badań nad glikolowymi systemami chłodniczymi do zastosowań przemysłowych, dla browaru, winiarni lub innych zastosowań w przemyśle spożywczym? Oto trzy najczęściej zadawane przez klientów pytania, gdy po raz pierwszy dowiadują się o tego typu przemysłowych systemach chłodniczych.

1. Co to jest system chłodzenia glikolowego?

Glikolowe urządzenia chłodnicze to przemysłowe systemy chłodnicze, które wykorzystują rodzaj środka przeciw zamarzaniu o nazwie glikol, aby obniżyć temperaturę zamarzania w danym zastosowaniu systemu chłodniczego.

Glikol jest bezwonną, bezbarwną, lepką cieczą, która po zmieszaniu z wodą i przepompowaniu przez rury układu chłodzenia działa w celu spowolnienia tempa zamarzania. Pomaga on utrzymać stałą temperaturę w danym zastosowaniu, a niektóre produkty glikolowe działają również jako inhibitory korozji i rozwoju bakterii w rurach systemu chłodzenia.

2. Jakie rodzaje glikolu są stosowane w przemysłowych systemach chłodniczych?

Glikol występuje w dwóch odmianach: glikol etylenowy i glikol propylenowy. Oba rodzaje zapewniają ten sam względny poziom ochrony przed zamarzaniem. Oba również pomagają chronić przed korozją. Niektóre gatunki obu rodzajów glikolu pomagają również zapobiegać rozwojowi glonów i bakterii w agregacie chłodniczym.

Glikol etylenowy

Glikol etylenowy to umiarkowanie toksyczna substancja chemiczna o słodkim smaku, która może być szkodliwa w przypadku połknięcia. Z tego powodu nie powinien być stosowany w systemach wody pitnej lub przetwarzania żywności, w których istnieje możliwość wycieku.

Glikol etylenowy ma bardziej powszechne zastosowanie ze względu na niższą cenę zakupu. W zastosowaniach przemysłowych, takich jak lodowiska i fabryki wymagające dużych ilości chłodziwa, jest to najbardziej ekonomiczny wybór glikolu.

Glikol propylenowy

Glikol propylenowy ma niższy poziom toksyczności i jest uważany za środek zapobiegający zamarzaniu o jakości spożywczej. Ten rodzaj glikolu jest bezpieczniejszy w obsłudze niż etylen i może być łatwiej usuwany. Glikol propylenowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym lub w przemysłowych systemach chłodniczych, gdzie ludzie mogą mieć kontakt z płynem.

Propylen może również stać się bardziej lepki niż etylen, nawet nieznacznie wpływając na współczynnik wymiany ciepła, gdy jest stosowany w bardzo niskich temperaturach.

3. Jaka jest najlepsza proporcja wody do glikolu do zastosowania w przemysłowym układzie chłodniczym?

Stosunek glikolu do wody w układzie chłodzenia zależy od najzimniejszej temperatury, jaką roztwór glikolu osiąga podczas pracy. Jeśli system chłodzenia jest używany wewnątrz pomieszczeń, gdzie nie ma szans na zamarznięcie, ilość potrzebnego glikolu będzie znacznie mniejsza niż w przypadku chłodziarki glikolowej używanej na zewnątrz, gdzie temperatury mogą spaść poniżej zera.

Ponadto, jeśli dana aplikacja wymaga bardzo niskiej temperatury do pracy, należy użyć mieszanki glikolu podobnej jak w systemach zewnętrznych.

W chillerze temperatura ta jest zwykle temperaturą nasyconą na ssaniu parownika i zwykle jest ona o 10°F niższa od temperatury zadanej chillera.

Użycie właściwego stosunku glikolu i wody w układzie chłodniczym jest bardzo ważne. Dodanie zbyt dużej ilości glikolu do układu chłodniczego spowoduje, że stanie się on nieefektywny. Z kolei zbyt mała ilość glikolu może spowodować zamarznięcie układu, potencjalne pęknięcie rur lub nawet rozerwanie parownika agregatu chłodniczego.

Rodzaj używanej wody również ma wpływ na sposób działania glikolowego agregatu chłodniczego. Przeczytaj więcej o tym, jak woda technologiczna może wpływać na wydajność systemu chłodzenia.